Vítejte v našem novém eshopu.

BATÁTOVÝ KRÉM S ČERVENOU ČOČKOU

Krémová polévka z pečených batátů a červené čočky.

Skvělá varianta polévky z červené čočky. U nás se tato polévka vaří tehdy, když děláme oblíbené batátové hranolky. Dáme péct o trochu batátů více a část jich použijeme na přípravu polévky ;-) 

Na 4 porce budete potřebovat:

1 středně velký batát

1 menší cibulka

1/4 celeru

3/4 hrnku červené čočky

vývar

olej, sůl, česnek ( nebo sušený česnek), provensálské koření, dýňový olej

Postup:

Batáty oloupeme, nakrájíme na hranolky. Připravíme marinádu z oleje, soli, česneku a provensálského koření. Batáty vložíme do marinády a promícháme. Do zapékací misky batáty narovnáme a v rozehřáté troubě pečeme na cca 200°C asi 30 minut do změknutí. K batátům můžeme přidat celou palici česneku (neoloupanou, jen překrojenou napůl - pečeme řeznou plochou dolů)

Mezi tím s hrnci na trošce oleje zpěníme cibulku, přidáme celer nakrájený na jemno a orestujeme. Přidáme pečené batáty a pečený česnek ( i s výpekem), zalijeme vývarem. Vaříme cca 10 minut. Ponorným mixerem polévku rozmixujeme do hladkého krému. Dochutíme solí, česnekem a kořením. Přidáme propláchnutou červenou čočku a vaříme dalších 10 minut. Polévku není třeba nijak dál zahušťovat, takže je přirozeně bezlepková.

V dýňové sezóně místo batátů použijeme stejným způsobem dýni Hokaido.

Podáváme zakápnuté dýňovým olejem. Přejeme Vám dobrou chuť !