Vítejte v našem novém eshopu.

KUSKUS MEDITERANO SE SUŠENÝMI RAJČATY, ŠPENÁTEM A ŽAMPIONY

Skvělý rychlý recept. Doba přípravy cca 15-25 minut. Chcete-li přípravu ještě zrychlit, můžete si maso naložit den dopředu, nebo ho nahradit marinovaným tofu.

Kuskus MEDITERANO  je ochucená směs, určená k rychlé přípravě. I bez přidané zeleniny jde o velmi rychlou a chutnou přílohu k minutkovým masům. Ale zelenina vždy přidá další chutě a jídlo vylepší nejen nutričně.

Na 4 porce potřebujete:

2 hrnky kuskusu mediterano

3 hrnky horké vody

1 balení špenátu

1/2 balení sušených rajčat

1 menší cibule

žampiony dle chuti

oblíbený olej

kmín, sušený česnek a sůl - na dochucení žampionů

4 plátky kuřecích prsních řízků ( můžete nahradit marinovaným tofu), sůl pepř a jiné oblíbené koření

Postup:

Do vlažné vody dáme na 5-10 minut namočit sušená rajčata. Na pánvi orestujeme žampiony, které na závěr osolíme a okořeníme kmínem a sušeným česnekem.

V širokém hrnci orestujeme cibulku, přidáme sušená rajčata nakrájená na drobno a orestujeme. Přidáme oprané a osušené špenátové listy. Přidáváme je postupně, vždy počkáme, až se jejich objem zmenší a přidáme další. Tímto postupem se přebytečná voda ze špenátu postupně odpařuje a nehromadí se v hrnci. Přidáme kuskus, promíchneme, aby se kuskus obalil olejem ( kuskus se pak nelepí). Zalijeme horkou vodou, promíchneme, přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a na mírném stupni vaříme 3 minuty. Poté odklopíme, vidličkou s dlouhými hroty kuskus načechráme. Do směsi vmícháme restované žampiony (nebo je můžeme podávat zvlášť jako přílohu). Přiklopíme poklicí až do doby podávání.

Kuřecí steaky připravíme obvyklým způsobem.

Aby se nám podařilo připravit kuskus hezky nadýchaný, je třeba dodržet tato 4 pravidla:

1. kuskus vždy vaříme v širokém hrnci nebo pánvi s vysokým okrajem a poklicí - díky tomu se kuskus vaří v nízké vrstvě a neslepuje se

2. Kuskus vždy před přidáním vody nebo vývaru smícháme s olejem - stačí to množství, na kterém restujeme cibulku nebo zeleninu

3. Kuskus vaříme jen krátce, proto přidáváme horký vývar nebo vodu, aby přivedení k varu bylo rychlé. Voda se rychle do kuskusu vsákne.  Vaříme jen 2-3 minuty na mírném ohni.  Poměr kuskus : voda ( nebo vývar) je 1:1,5. Jen pokud plánujeme kuskus dále zapékat, nebo máme radši vlhčí konzistenci, zvýšíme poměr na 1: 1,75 až 1:2.

4. Po ukončení varu vždy kuskus načechráme vidličkou s dlouhými hroty

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ :-)