Vítejte v našem novém eshopu.

KUSKUS S PEČENOU ZELENINOU

NÁŠ TIP ;-)
 
K večeři bohatý talíř pečené zeleniny a kuskus s pečenou zeleninou jako oběd na druhý den do práce. 
 
Pro 4 osoby potřebujete:
sezónní zeleninu dle chuti ( např. mrkev, dýně Hokaido, předvařená červená řepa, růžičková kapusta)
sůl, provensálské koření, sušený česnek
2 hrnky celozrnného kuskusu
3 hrnky vývaru ( nebo 3 hrnky horké vody a 1 kostka Würzl )
malá cibulka nebo kousek pórku 
olivový olej
 
Postup:
Zeleninu nakrájíme na větší kousky, v misce osolíme, okořeníme, zalijeme 1 lžící oleje a promícháme. Dýni Hokaido není třeba loupat, slupka vařením či pečením zcela změkne.
Skládáme do zapékací misky. Můžete vyložit i pečícím papírem nebo alobalem. Jako první dáváme tvrdou zeleninu ( brambory, mrkev) a papriku. Ostatní zeleninu lze přidávat do pekáčku postupně, aby na konci pečení bylo všechno stejně měkké. V průběhu pečení 1x zeleninu opatrně promícháme ( obvykle když přidáváme měkkou zeleninu). Doba pečení cca 30-40 min, podle toho, na jak velké kousky krájíte.
Růžičkovou kapustu 5 minut povařímev osolené vodě, scedíme, prolijeme studenou vodou, aby si kapusta zachovala hezkou zelenou barvu a přidáme k pečené zelenině na posledních 10 minut před dopečením.
Červenou řepu pečeme zvlášť, jinak bychom měli všechnu zeleninu zbarvenou do růžova. Smícháme až na talíři.
Předvařená červená řepa je měkká a použitelná i bez další úpravy. Zapékáme jen krátce ( cca 15-20 min).
 
 
 
Kuskus uvaříme dle návodu :
 
Na oleji orestujeme cibulku nebo kousek pórku nakrájený nadrobno. Přidáme kuskus, promíchneme, aby se kuskus hezky promíchal s olejem. Přidáme pečenou zeleninu pokrájenou na menší kousky. Zalijeme horkým vývarem ( nebo rozpustíme 1 kostku Würzl v hrnku horké vody a dolijeme potřebné množství horkou vodou). Pokud použijete Würzl, není obvykle třeba kuskus nijak dál dochucovat ani dosolovat. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 2-3 minuty. Můžeme ještě krátce zapéct, ale není to třeba.
 
 

Aby se nám podařilo připravit kuskus hezky nadýchaný, je třeba dodržet tato 4 pravidla:

1. kuskus vždy vaříme v širokém hrnci nebo pánvi s vysokým okrajem a poklicí - díky tomu se kuskus vaří v nízké vrstvě a neslepuje se

2. Kuskus vždy před přidáním vody nebo vývaru smícháme s olejem - stačí to množství, na kterém restujeme cibulku nebo zeleninu

3. Kuskus vaříme jen krátce, proto přidáváme horký vývar nebo vodu, aby přivedení k varu bylo rychlé. Voda se rychle do kuskusu vsákne.  Vaříme jen 2-3 minuty na mírném ohni.  Poměr kuskus : voda ( nebo vývar) je 1:1,5. Jen pokud plánujeme kuskus dále zapékat, nebo máme radši vlhčí konzistenci, zvýšíme poměr na 1: 1,75 až 1:2.

4. Po ukončení varu vždy kuskus načechráme vidličkou s dlouhými hroty