LÍVANEČKY Z OVESNÝCH VLOČEK
Tip na rychlou večeři z toho co dům dal
Pro 2-3 osoby potřebujete:
10 vrchovatých lžic jemných ovesných vloček s klíčky : https://www.jodlouny.cz/vlocky/vlocky-jemne-ovesne-s-klicky-500g-j-o-d/
3dcl mléka ( můžete použít i některé rostlinné mléko : https://www.jodlouny.cz/bio-vyrobky/provamel-bio-napoj-ovesny-1l/ )
1-2 lžíce hladké mouky : https://www.jodlouny.cz/bio-mouky/mouka-bio-psenicna-hladka-bila-1kg-bioharmonie/
1-2 vejce ( stačí jedno, ale když se dá víc, těsto lépe drží a lépe se obrací).
špetka soli, půlka vanilkového cukru : https://www.jodlouny.cz/sladidla/cukr-vanilkovy-light-50g-natural/ ( nebo lžička medu, javorového sirupu : https://www.jodlouny.cz/bio-vyrobky/sirup-bio-javorovy-grade-a-250ml-bio-nebio/ , agávového sirupu : https://www.jodlouny.cz/bio-vyrobky/sirup-bio-z-agave-352ml-bio-nebio/ - jak je kdo zvyklý)
špetka soli
marmeláda : https://www.jodlouny.cz/dzemy-a-marmelady/dzem-st--dalfour-jahoda-284g/
šlehačka
Do tohoto receptu nepatří droždí, pokud máte rádi lívanečky více nadýchané, můžete přidat trošku kypřícího prášku - nejlépe bez fosfátů : https://www.jodlouny.cz/prisady-a-pripravky/kyprici-prasek-bez-fosfatu--vinny-kamen--40g/
Těsto je málo sladké, proto zdobíme něčím sladkým - v našem případě domácími povidly a marmeládou a neslazenou šlehačkou a čerstvým ovocem.
Postup: Vločky namočíme do mléka a necháme 15-20 minut nasáknout. Poté přidáme ostatní ingredience, zamícháme a smažíme na oblíbeném tuku jako klasické lívanečky. Pokud vaši strávníci nejsou zvyklí na vločky v celku, doporučujeme napoprvé těsto promixovat ponorným mixerem, pak nikdo nepozná, že je to z vloček .
Na fotkách množství z dvojnásobné dávky pro 4 osoby.
Možná je též bezlaktózová varianta, pokud místo mléka použijete některé z rostlinných mlék ( např. ovesné mléko) a rostlinnou šlehačku.