Vítejte v našem novém eshopu.

NEJRYCHLEJŠÍ VEČEŘE - KUSKUS

Večeře za 10 minut? Jak snadné! 

Pokud dopředu víte, že druhý den nebudete mít na vaření večeře moc času, naplánujte si tento jednoduchý recept. Maso si naložte den dopředu. Ostatní nebude trvat déle než 10 minut.

Na 4 porce potřebujete:

1,5 hrnku celozrnného kuskusu

2 a 1/4 hrnku vývaru nebo 1 kostka Würzl

1 menší pórek

1 lžíce protlaku, sezonní bylinky nebo sušená petržel

4 kuřecí prsní řízky

sůl, pepř, grilovací koření, olej

 

Postup: 

( Den předem si naložíme kuřecí řízky v marinádě z oleje, soli, pepře a grilovacího koření )

V širokém hrnci orestujeme pórek nakrájený na jemno. Přidáme kuskus, promíchneme, aby se kuskus obalil olejem ( kuskus se pak nelepí). Zalijeme horkým vývarem, přidáme bylinky, můžeme přidat 1 lžíci protlaku, promíchneme, přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a na mírném stupni vaříme 2-3 minuty. Poté odklopíme, vidličkou s dlouhými hroty kuskus načechráme. Přiklopíme poklicí až do doby podávání.

Kuřecí steaky připravíme obvyklým způsobem.

 

Aby se nám podařilo připravit kuskus hezky nadýchaný, je třeba dodržet tato 4 pravidla:

1. kuskus vždy vaříme v širokém hrnci nebo pánvi s vysokým okrajem a poklicí - díky tomu se kuskus vaří v nízké vrstvě a neslepuje se

2. Kuskus vždy před přidáním vody nebo vývaru smícháme s olejem - stačí to množství, na kterém restujeme cibulku nebo zeleninu

3. Kuskus vaříme jen krátce, proto přidáváme horký vývar nebo vodu, aby přivedení k varu bylo rychlé. Voda se rychle do kuskusu vsákne.  Vaříme jen 2-3 minuty na mírném ohni.  Poměr kuskus : voda ( nebo vývar) je 1:1,5. Jen pokud plánujeme kuskus dále zapékat, nebo máme radši vlhčí konzistenci, zvýšíme poměr na 1: 1,75 až 1:2.

4. Po ukončení varu vždy kuskus načechráme vidličkou s dlouhými hroty

PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ :-)