Vítejte v našem novém eshopu.

POHANKA S CIBULKOU A SE ZELÍM

Pohanka s kysaným zelím je další jednoduché a přitom výborné jídlo z pohanky.

Na 4 porce budete potřebovat:

1 balení tmavé pohanky ( cca 2 hrnky)

3 hrnky vývaru ( nebo kostka Würzl rozpuštěná ve 3 hrnkách vody)

250g kysaného zelí

2-3 velké cibule

100g slaniny

1-2 paprikové klobásky

trochu oblíbeného oleje

kmín, sůl

( vegetariáni vynechají slaninu a klobásku a nahradí jí uzenou sladkou paprikou a uzeným tofu)

 

 

Postup:

Slaninu nakrájíme na drobno a na pánvi opečeme. Pokud je slanina málo tučná, přidáme olej. Cibuli nakrájíme na kolečka, přidáme ke slanině, a osmahneme do hněda - přesně tak moc, jak máme rádi, osolíme a dochutíme kmínem, přidáme klobásku nakrájenou na drobno a ještě chvilku prohřejeme. Cibuli se slaninou vyjmeme a uchováme stranou. Do pánve vložíme okapané kysané zelí nakrájené na menší kousky, podlijeme troškou vody ( jen cca 0,5cm na dně pánve), promícháme, aby se výpek z cibule vmíchal do zelí a pod pokličkou na mírném ohni dusíme cca 20 minut. 

Pohanku propláchneme, zalijeme 3 hrnky vývaru a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut. Pohanka bude uvařená přibližně ve stejnou dobu, jako zelí.

Zelí odklopíme, zvýšíme teplotu a za občasného promíchnutí necháme odvařit všechnu vodu ze zelí. 

Do zapékací nádoby vsypeme pohanku, opatrně do ní vmícháme zelí a cibulku a dáme zapéct na 180°C na cca 15 minut.

Přejeme dobrou chuť!