Vítejte v našem novém eshopu.

QUINOA A´ LA KUŘECÍ PAELLA

Quinoa je původní plodina Inků, která k nám byla dovezena teprve nedávno. V Evropské kuchyni tedy nenalezneme žádná typická jídla s quinoou. Naštěstí je quinoa velmi variabilní, podobně jako rýže a dá se tedy použít právě do jídel, která jsou typicky vařená s rýží. 

Jedním z nich je španělská paella, což je tradiční jídlo Valencijských rybářů, které si připravovali během rybolovu na lodi. Je to typické jídlo z 1 hrnce. Základem je vždy zelenina,  rýže a mořské plody nebo kuřecí maso či ryba. Receptů na paellu je mnoho a každá rodina má svůj oblíbený. Proto je snadné najít variantu, která Vám bude chutnat. 

 

Pro 4 osoby potřebujete:

1 balení quinoa bílá ( 250g

2 hrnky vývaru ( nebo 1 kostka Würzl a 2 hrnky vroucí vody) 

2-4 kuřecí prsní řízky

1 červená paprika

1 zelená paprika

1 menší cibule

1/4 bulvového celeru, pár řapíků řapíkatého celeru 

pár stroužků česneku nebo sušený česnek

mořské řasy Nori 

2-3 lžíce krájených sterilovaných rajčat ( v létě 1-2 zralá rajčata)

sůl, pepř, sušený česnek

šafrán ( nebo kurkuma) dodá jídlu typickou žlutou barvu

oblíbený olej 

Postup:

Začneme tím, že quinou propláchneme a následně namočíme ve vlažné vodě na min. 15 minut. Poté zcedíme a opět propláchneme. Slupka quinoi obsahuje hořké látky, které se vylouhují do vody.

Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a okořeníme kurkumou a sušeným česnekem. Orestujeme v širokém hrnci nebo vysoké pánvi na rozpáleném oleji, vyjmeme z hrnce a uchováme v teple ( např. zabalené v alobalu). Na stejném oleji orestujeme cibulku, přidáme celer a opět orestujeme. Celer tím získá pikantní chuť. Přidáme řapíkatý celer a na konec papriku a česnek. Do hrnce zpět vložíme kuřecí maso, přidáme 2-3 lžíce krájených rajčat, můžeme přisolit a dochutit kořením. Do hrnce přidáme zcezenou quinou, přidáme 1 lžíci Nori vloček, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme na mírném stupni 20-25 minut do změknutí a vyvaření vody. Pokud je v hrnci stále moc vody, vaříme posledních několik minut bez pokličky za občasného promíchnutí. 

DOBROU CHUŤ !