Vítejte v našem novém eshopu.

RÝŽE BASMATI A KUŘECÍ KARI

Zaručený recept na skvělou rýži Basmati, která se nelepí :-) .

Mnoho lidí vzdá pokusy s rýží Basmati, protože se jim nedaří jí uvařit správně. Ale je to velmi jednoduché.

V širším rendlíku na trošce olivového oleje zpěníme na jemno nakrájenou půlku malé cibule nebo kousek pórku. Přidáme propláchnutou a okapanou rýži Basmati a pár minut restujeme na sucho. Přidáme vodu v poměru 1 díl rýže : 1,5 dílu vody. Osolíme, promíchneme, přidáme 2-3 hřebíčky. Přivedeme k varu a na mírném ohni pod pokličkou vaříme 10 minut. Poté odkryjeme, vidličkou s dlouhými hroty načechráme ( vyndáme hřebíčky) a opět přiklopíme až do podávání.

Právě osmahnutí rýže na oleji způsobí, že se zrnka zatáhnou a rýže se uvaří rovnoměrně, není ani převařená ani nedovařená a neslepuje se.

Pokud chcete vyzkoušet naši oblíbenou SLUNÍČKOVOU RÝŽI, přidejte spolu s hřebíčkem i 1 lžičku kurkumy. Název sluníčková rýže vznikl náhodou. Někdy je těžké naučit malé děti jíst zdravé jídlo, ale někdy stačí dát jídlu zajímavý název a děti si ho oblíbí hned ;-) .

Kurkuma je vhodná i pro malé děti od 2 let a na rozdíl od kari vůbec není pálivá. Pro dospělé můžeme kurkumu nahradit kari kořením a získáme klasickou kari rýži.

Kuřecí kari:

Na 4 porce budete potřebovat:

3-4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky 

1 pórek

1 kelímek smetany 30 %

1/2 kelímku smetany 12%

sůl, pepř, kari, olej

Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na malé nudličky. Osolíme, opepříme, okořeníme kari kořením. Necháme chvilku odležet ( během té doby dáme vařit rýži). Můžeme si též maso naložit den dopředu.

Na pánvi s vysokým okrajem nebo v širokém hrnci na oleji orestujeme maso, přidáme pórek nakrájený na jemno a za občasného promíchnutí restujeme, dokud pórek nezměkne. Obsah pánve nahrneme na jednu polovinu a do vzniklého místa postupně vlijeme půl kelímku smetany. Když se smetana trošku prohřeje, promíchneme a takto postupně přidáme všechnu smetanu. Maso nepodléváme studenou tekutinou, jinak hrozí, že ztvrdne. Proto volíme tento pomalejší postup. Provaříme a necháme odvařit část omáčky, dokud nezíská požadovanou hustotu. Omáčku nijak dál nezahušťujeme ( recept je přirozeně bez lepku). Dosolíme, případně dochutíme troškou kari. 

Podáváme s rýží Basmati. 

DOBROU CHUŤ !