Vítejte v našem novém eshopu.

ZELENINOVÁ BRAMBORAČKA S POHANKOU

ZELENINOVÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA S POHANKOU
Jsou dny, kdy není dost času ( nebo energie) vařit složité večeře. V takové dny se u nás vaří husté polévky, které zasytí a zahřejí. 

Pokud Vaše děti pohanku nechtějí ochutnat, tak v téhle polévce si jí ani nevšimnou  . 
Je výborná a přirozeně bezlepková. Vyzkoušejte !


Doba přípravy cca 30 minut.
Potřebujete:
kořenovou zeleninu
brambory
houby ( my tentokrát dali hlívu)
cibuli
česnek
pohanka tmavá 
vývar, nebo 1 kostka Würzl
kmín, libeček, majoránku, bobkový list nové koření

Postup:

Mrkve a petržele nedávejte mnoho, aby polévka nebyla sladká. 
Kloboučky hlívy nakrájejte na slaboučké plátky a nohy dejte do polévky v celku vyvařit ( před podáváním vyjmout), nestačí se během tak krátké přípravy uvařit do měkka.

Kořenovou zeleninu a hlívu nakrájíme na drobno a orestujeme na cibulce.
Orestováním se zelenina zatáhne a polévka nezesládne.

Pokud jste zvyklí bramboračku zahušťovat, tak po orestování zeleninu zaprašte asi 1 vrchovatou lžící hladké mouky a vývar přidávejte studený. My jsme přestali polévky zahušťovat moukou už před pár lety, řada z nich je tím pádem přirozeně bezlepková. Pokud chceme mít polévku hustší, buď rozmixujeme část zeleniny ponorným mixérem, nebo přidáme 1 syrovou bramboru nastrouhanou na jemno. Použít se dají samozřejmě speciální bezlepkové jíšky.

Orestovanou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme česnek ( v celku nebo nakrájený nadrobno, jak jste zvyklí). Přidáme kmín a libeček ( libeček dodává "masovou" chuť), pepř, bobkový list a 2 kuličky nového koření ( bobkový list a nové koření napomáhají trávení, proto je dáváme téměř do všech vývarů).
Vaříme 10 minut.

Po deseti minutách přidáme pohanku ( 1/4 až 1/3 hrnku - pohanka hodně nabobtná), majoránku a vaříme dalších 15 minut. 
Majoránka se přidává až ke konci vaření, aby nezhořkla.

Po odstavení můžeme přidat utřený 1 stroužek česneku.

DOBROU CHUŤ !