Vítejte v našem novém eshopu.

ZELENINOVÝ KUSKUS S KUŘECÍM MASEM

ZELENINOVÝ KUSKUS S KUŘECÍM MASEM
( v jednom hrnci)
Kuskus je druh těstoviny a sám o sobě nemá výraznou chuť. Než vařit kuskus samotný, je vždy lepší k němu něco při vaření přidat. Jakýkoliv kus zeleniny je lepší než nic  .
Doba přípravy kuskusu je cca 15-20 min, podle toho, jak pracná je příprava zeleniny a masa. Samotný kuskus se vaří jen 3 minuty.

Pro 3 osoby potřebujete:
1 hrnek kuskusu
1,5 hrnku horkého vývaru ( nebo 1 Würzl kostka zalitá horkou vodou)
jakoukoliv zeleninu co máte rádi, nebo máte zrovna doma ( my dali celer, mrkev, hrášek, kousek pórku, a brokolice)
2 ks kuřecích prsních řízků ( vegetariáni si nahradí marinovaným tofu)
sůl a koření na maso ( sušený česnek, sušená cibule, pepř)
případně 1 lžička protlaku na dochucení

Postup přípravy:

Použijte zeleninu, která je aktuálně dostupná. Teď v zimě je ideální kořenová zelenina, v létě cuketa, rajčátka, co kdo má rád. Kuřecí maso můžete buď ke kuskusu udělat jako steak, nebo ho přidat do hrnce. Vegetariáni ho mohou nahradit třeba marinovaným tofu. 

Kuskus je lepší připravovat v širokém hrnci, pak nelepí.
Na oblíbeném tuku orestujeme nejdříve celer. Když začíná hnědnout, přidáváme další zeleninu podle její tvrdosti. Mražený hrášek přidáváme až jako poslední. Budete překvapeni, jak výborně takto orestovaný celer chutná! Pokud bulvový celer přesto nevyhledáváte, zkuste řapíkatý. Celer je velmi zdravý, pomáhá odvodnit tělo a rozproudit lymfu. 
Doba přípravy zeleniny záleží na vás, podle toto jestli máte rádi zeleninu na skus nebo měkčí. Než přidáte kuskus, měla by zelenina být měkká tak akorát, po přidání kuskusu už se vaří jen 3 minuty.

Pokud dáváte zeleniny hodně, většinu jí z hrnce vyberte. Zvyšte teplotu a orestujte kuřecí nudličky. Maso osolte a okořeňte buď předem nebo v hrnci ( sůl, pepř, sušený česnek, sušená cibule atd..)

Vraťte do pánve zeleninu, snižte teplotu a pokud se vám maso trošku přichytávalo, podlijte trošičkou vody a vařečkou odškrábejte ode dna - jak říká p. Pohlreich, je v tom všechna ta chuť  . Směs ochutnejte, můžete dokořenit dle vaší chuti. V této fázi též můžete přidat čerstvé bylinky, např. petrželku.
Vodu nechte odvařit, přidejte kuskus a promíchejte - olej obalí jednotlivá zrníčka kuskusu a ten se pak nelepí.
Zalijte horkým vývarem v poměru 1,5 :1 ( vývar : kuskus), promíchejte, přiveďte v varu, pak snižte teplotu a zakryjte poklicí.
Pokud, stejně jako my, nemáte doma neustále k dispozici vývar, použijte kostku Würzl ( zeleninový vývar v kostce). Na kuskus pro 4 osoby potřebujete 1,5 hrnku kuskusu, 2 a čtvrt hrnku vody a 1 kostku Würzl. Při tomto poměru již není třeba kuskus dosolovat.
Ideálně si uvařte v konvici horkou vodu, kostku rozdrobte do hrnečku, zalijte malým množstvím vody a vidličkou rozmíchejte. Dolijte potřebným množstvím horké vody.

Kuskus vařte 3 minuty. Pak kuskus vidličkou s dlouhými hroty načechrejte. Přiklopte opět poklicí a nechte 1-2 minutky odstát. Pak podáváme.